Ung vuxen - Erbjudande för dig som är 18-26 år

I åldern 18–26 år är det mycket som händer. Oavsett om du pluggar eller jobbar – om du bor kvar hemma eller har flyttat – så kan vi hjälpa dig med enkla betalningar och trygg hantering av dina pengar.
Kom och träffa framtiden! Tänk på att utnyttja vår rådgivning. Det kan löna sig att komma in till oss och diskutera de valmöjligheter du står inför – om det nu är studier, resor, första jobbet eller egen bostad. De beslut du fattar som ung vuxen kan få stor betydelse för din ekonomi när du blir äldre. Som kund hos Sparbanken i Karlshamn har du tillgång till mycket kunskap hos våra rådgivare och experter. Det bästa sättet att påverka är att fatta bra beslut nu. Vi hjälper dig genom hela livet!

Information om de olika tjänsterna:

Ungdomskonto

Det här är ett konto som står i ditt eget namn. Du kan koppla ett bankkort till kontot och både sätta in och ta ut pengar.

E-sparkonto

Ett sparkonto är inte så dumt att ha. Lägger du undan lite pengar varje månad kan det bli en ganska stor summa efter ett tag. Bra att ha om du plötsligt behöver pengar eller om du vill spara till något speciellt, till exempel en dator eller en resa. I Appen och internetbanken kan du själv öppna ett e-sparkonto.

Bankkort Mastercard

Med ett eget bankkort kan du betala nästan överallt och dessutom ta ut kontanter i Bankomater.

Läs mer

Nyckelkund

Nyckelkund är ett paket med service och tjänster för våra mest trogna kunder. Även du som är ung kan bli Nyckelkund. Du kan dessutom bli det utan kostnad.

Läs mer

Internetbanken

Här har du överblick över hela din ekonomi. Du betalar räkningar när det passar dig, tecknat försäkringar, köper fonder och se över eventuella lån.

Läs mer

Appen för privatpersoner

Med appen håller du koll på dina konton i mobilen, betalar räkningar och gör andra ärenden snabbt och enkelt.

Läs mer

Swish

Swish gör det enkelt att skicka och ta emot pengar med mobilen. Swish är säkert, enkelt och pengarna kommer fram direkt.

Läs mer

Mobilt BankID

Ett säkert sätt att legitimera dig för till exempel Swish-betalningar och för att logga in i Internetbanken.

Läs mer

Karlshamns-Kortet

Vårt eget Betal och kreditkort

Läs mer

Designa ditt bankkort själv

Gör ditt bankkort personligt genom att designa det själv i appen eller internetbanken. Ta en ny bild eller välj en favorit från mobilens eller datorns fotoalbum.

Läs mer

 

Flytta hemifrån - mer frihet men också mer ansvar

Digitala lån - FAQ

Vad är amortering?

Amortering är det belopp du ska betala tillbaka vid varje betalningstillfälle. Att amortera är samma sak som att avbetala. Amorteringen betalar du tillsammans med räntan varje månad eller kvartal.

Vad är ränta?

Ränta kan liknas vid kostnaden för att låna pengar. Om du sparar på ett sparkonto får du ränta, dvs banken betalar för att få låna pengarna av dig. Om du i stället tar ett lån av banken betalar du ränta på beloppet, en slags kostnad för att du får låna pengar. Räntan är rörlig eller fast. Rörlig ränta kan ändras från dag till dag, medan fast ränta inte ändras från det att du sätter in pengarna på kontot tills du tar ut dem. Räntesatsen för lånet beror på faktorer som lånets löptid, hur stort lånebeloppet är samt hur stor risk lånet innebär för långivaren

Vad är effektiv ränta?

Effektiv ränta är alla kostnader, inklusive avgifter, för att låna pengar i ett år. Det kan vara svårt som låntagare att veta om ett lån och dess villkor är ett bra lån och det är här den effektiva räntan kommer in. Genom att beräkna den effektiva räntan får man fram en mer rättvis bild rörande lånets totala kostnad. Som låntagare blir det enklare att jämföra olika lån om man är medveten om den effektiva räntan, ungefär som när man jämför kilopriset på ost istället för styckpriset. Du vet vad den totala kostnaden blir och stirrar dig inte blind på enbart räntekostnaden.

Hur planerar man sin ekonomi?

Första steget för en bättre ekonomi är att få koll på och planera sin ekonomi. Gör en budget över ditt hushålls inkomster och utgifter. Det finns två sätt att förbättra sin ekonomi: Öka inkomsterna Minska utgifterna Det är inte alltid så lätt att öka sina inkomster. Men var ändå medveten om att de olika val du gör i livet påverkar dina inkomster. Det kan gälla val av utbildning och yrke, men även hur du väljer att utnyttja dina möjligheter och färdigheter. Att ha kontroll över utgifterna är en grundförutsättning för en bra ekonomi. Man brukar skilja på fasta och rörliga utgifter. Fasta utgifter är räkningar på lån, försäkringar, hyra, etc. Rörliga utgifter är till exempel mat, kläder och bensin. För att inte belasta enskilda månader för mycket så kan du sätta av pengar i förväg till dina fasta utgifter. De rörliga utgifterna är de som är enklast att dra ner på. Men vet du egentligen hur mycket som går åt till vad? För att kunna förbättra ekonomin är det viktigt att göra en budget och ha koll på utgångsläget.

Jobba extra - För att kunna göra mer och få en första rad i cv:t.

Instagram

Facebook